Realizacija odluke o poravnjanju
0

UIO prebacuje 33 miliona KM RS-u

FENA
UIO BiH
UIO BiH
Uprava za indirektno oporezivanje BiH počela je danas sa provođenjem odluka o privremenim poravnanjima raspodjele prihoda od indirektnih poreza, koje je usvojio Upravni odbor UIO.

Poravnanja će biti izvršena tako da će se svakog radnog dana od iznosa sredstava sa Jedinstvenog računa koja pripadaju Federaciji BiH odvojiti 604.213,00 KM i uplatiti u korist Republike Srpske.

Poravnanja će biti provedena u sljedećih 56 radnih dana, zaključno sa 30. novembrom 2011. godine, kada će Republici Srpskoj biti prebačen ukupan iznos od 33.835.934,26 KM, koliko je i predviđeno usvojenim odlukama o privremenim pravnanjima za 2008. godinu, 2009. godinu, period januar - juni 2010. godine i period januar - juni 2011. godine, podsjećaju iz UIOBiH.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje je na svojoj sjednici 7. septembra usvojio odluke o privremenom poravnanju između korisnika raspodjele indirektnih poreza sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje: Federacije BiH i Republike Srpske.

Odluke su usvojene na osnovu obračuna Odjeljenja za makroekonomsku analizu UO UIO, za godine 2008.,2009., period januar-juni 2010., i period januar-juni 2011. godine, prema kojima se privremeno poravnanje između korisnika raspodjele indirektnih poreza s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje vrši na teret tekućih prihoda od indirektnog oporezivanja na jedinstvenom računu Uprave za indirektno oporezivanje koji pripadaju Federaciji BiH, prenosom na račune Republike Srpske.