biznis
0

UIO BiH: Prikupljeno 3,29 milijardi KM indirektnih poreza

FENA
Uprava za indirektno oporezivanje
Uprava za indirektno oporezivanje
Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) prikupila je u julu na Jedinstveni račun ukupno 507 miliona KM bruto prihoda, što je za šest posto ili 28 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine.

"Budući da su povrati PDV-a poreskim obveznicima ostali na razini povrata u julu prošle godine, neto prihodi raspoređeni korisnicima u iznosu od 438 miliona KM veći su za šest posto u odnosu na neto prihode u julu 2010.", saopćeno je u utorak iz UIO.

Tokom sedam mjeseci 2011. ukupno je prikupljeno 3,29 milijardi KM indirektnih poreza.

Od toga je obveznicima vraćeno 505 miliona KM povrata PDV-a.

Korisnicima prihoda s Jedinstvenog računa UIO raspoređene su 2,78 milijardi KM indirektnih poreza, u šta je uključeno i 65 miliona KM posebne putarine za izgradnju autoputeva.

Prihodi od indirektnih poreza raspoređuju se u skladu sa Zakonom o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i u skladu s odlukama Upravnog odbora o koeficijentima za raspodjelu prihoda entitetima.

Od početka godine, pa zaključno s 31. julom za finansiranje institucija BiH doznačeno je 394 miliona KM, Federaciji BiH 1,49 milijardi i 38 miliona putarine, Republici Srpskoj 754 miliona i 25 miliona putarine te Distriktu Brčko 83 miliona i 1,3 milion KM putarine.