biznis
0

Ugljevik: Otvoren festival šljive i voćnih rakija

SRNA
Ugljevik
Ugljevik
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Miroslav Milovanović otvorio je danas u Ugljeviku Drugi međunarodni festival šljive i voćnih rakija na kome će proizvode predstaviti više od 30 izlagača iz Srpske i regiona.

Milovanović je rekao da je Ugljevik opština koja je najveći proizvođač šljive u Srpskoj zbog čega je neophodno da ovakve manifestacije postanu tradicionalne.

"U posljednjih nekoliko godina, uz pomoć opštine i Vlade RS, ovdje je podignuto više od milion novih sadnica šljive. Moramo nastaviti da djelujemo u tom pravcu i pobrinuti se za bolji plasman naših proizvoda", naglasio je Milovanović. On je naveo da BiH, prema procjenama, gubi više od 200 miliona KM samo zbog toga što ne koristi dozvoljene zakonske mjere. 	

"BiH ne koristi mogućnost da naplati više od 200 miliona KM od uvoznika voća, mesa, vode i drugih proizvoda. Od toga bi 100 miliona KM trebalo da ide u budžet Srpske, a time i u ulaganja u poljoprivredu", rekao je Milovanović. Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da je ova lokalna zajednica definisala voćarstvo kao poseban strateški pravac i u proteklom periodu je utrošen značajan dio novca za stimulaciju proizvodnje voća, posebno šljive. 

"Opština Ugljevik je posljednjih godina izdvajala više od pola miliona KM za različite oblike stimulacija u poljoprivredi - regresirali smo kamate za kredite za poljoprivrednu proizvodnju, davali smo bespovratna sredstva za određena kapitalna ulaganja u poljoprivredu, izdvajamo određen dio novca za osnivanje udruženja i organizovanje poljoprivrednih manifestacija", naveo je Perić. 

On je istakao da i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, takođe, ima svoj pravilnik prema kome ulaže u određene stimulacije, i u proteklom periodu je pomoglo u razvoju voćarstva na ugljevičkom području. 	Perić je napomenuo da bi u narednom periodu trebalo pronaći nove kanale za prodaju domaćih proizvoda, odnosno za plasman na inostrano tržište. Festival šljive i voćnih rakija u Ugljeviku trajat će do sutra.