Kvalitet i brzina
0

Ugledni "The Economist" objavio priču o ekonomskom uspjehu Goražda

Anadolija
Ugledni britanski magazin "The Economist" u najnovijem broju donosi priču o uspješnom poslovanju kompanija u Goraždu, sa posebnim osvrtom na kompaniju Bekto Precisa.

"Tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. Goražde je bilo opkoljeno od strane srpskih snaga. Sada je poznato po proizvodima kompanije Bekto Precisa. Sa svojih 357 uposlenika, kompanija Bekto Precisa proizvodi plastične proizvode za auto svjetla za poznate svjetske brendove kao što su Porsche, BMW i Audi", navodi se u tekstu, koji prenosi reporter agencije Anadolija.

"The Economist" podsjeća na činjenicu da se BiH suočava sa stagnirajućom ekonomijom, visokom stopom nezaposlenosti i nefunkcionalnom vladom.

"Međutim, BiH ima iznenađujuće dobre industrijske klastere. Goražde, grad u istočnoj Bosni, je jedan od njih. Ali i Tešanj, Bijeljina i Visoko. Takva mjesta obično imaju vrlo dinamične načelnike i privrednike, ali i jake veze sa Njemačkom. Goražde ima sve troje", piše poznati svjetski magazin.

Ističe se da Goražde nije bogato mjesto, napominjući da su mu dobra lokacija i kvalitetna radna snaga pomogle da postane dijelom njemačke radne kulture.

"Prosječna mjesečna plata u kompaniji Bekto je 664 eura (864 dolara), što je znatno iznad prosječne plate u BiH koja iznosi 421 eura. Oko 85 posto proizvoda izvozi se u Njemačku i Austriju. Vrlo je popularna firma. Na konkurs za 30 novih radnika stiglo je oko 3.000 prijava".

"The Economist", također, piše kako su "plate i troškovi proizvodnje u Kini sigurno mnogo manji, ali vrijeme dostave iz BiH na centralno evropsko tržište mjeri se danima, a ne sedmicama. Također, kvalitet lokalnih proizvoda je vrlo dobar".

Britanski list navodi da to nije jedini izvoznik u Goržadu, podsjećajući na ASA Prevent, mnogo veću kompaniju koja proizvodi presvlake za auto sjedišta.

Direktorica kompanije Bekto Precisa Enisa Bekto izjavila je da "na čelu BiH konačno želi vidjeti nekoga ko će zemlju voditi kao što ona vodi svoju kompaniju, u kojoj se na mnogim menadžerskim pozicijama nalaze žene".