biznis
0

Učesnici projekta "Turizam - Terme - Welness" u posjeti BiH

FENA
Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) sudjeluje kao institucionalni partner iz BiH u projektu " Turismo -Terme- Benessere (Turizam-terme-welness)", koji se realizira u okviru INTERREG/CARDS-PHARE programa Evropske unije.

Osim SERDA-e, partneri u projektu su konzorcij turističkih operatera Regiona Puglia, italijanske provincije Bari, Lecce, Aquila, Općina Tolentino, Grad Daruvar, Daruvarske toplice i Udruženje banja Srbije.

Projekt je trenutno u završnoj fazi u okviru koje danas i sutra predstavnici navedenih partnera borave u posjeti Bosni i Hercegovini, te ujedno i SERDA-i.

Projekt "Turismo-Terme-Benessere (Turizam-terme-welness)" doprinosi jačanju prekogranične saradnje stvaranjem povoljnih uvjeta za razvoj malih i srednjih turističkih preduzeća iz sektora termalnog i welness turizma u italijanskim jadranskim regionima (Puglia, Marche i Abruzzo), kao i onim na suprotnoj strani Jadranskog mora (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija).

U okviru projekta provode se akcije istraživanja i analize potreba kompanije i operatera u termalnom i welness sektoru.

  • Činjenica je da se sektor termalnog i zdravstvenog turizma brzo širi u jadranskim oblastima, stoga je potrebno formirati mrežu malih i srednjih preduzeća i državnih institucija koji su sposobni da na odgovarajući način ispune rastuću potražnju za ovim oblikom turističke ponude. To je i multiplicirani efekt cijelog projekta, ističu iz SERDA-e.