Privredna komora FBiH
0

Ubrzavanje dinamike radova na autoputu povećalo vrijednost radova u niskogradnji

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Bosni i Hercegovini u prvom polugodištu ove godine ukupni građevinski radovi manji su za 30,7 posto u odnosu na isti period prošle godine.

"Pored poteškoća u uobičajenim novčanim i investicijskim kretanjima, razlog su jednim dijelom vremenske nepogode početkom godine, koje su pored onemogućavanja izvođenja radova, iziskivale održavanje 'hladnih pogona', plaćanje poreza i doprinosa za radnike koji ne mogu biti aktivno uposleni, ali i štete na već započetim objektima“, izjavila je Feni sekretar Sektora za građevinarstvo, IGM i stambeno komunalnu oblast Privredne komore FBiH Dženana Hodžić.

Ubrzavanje dinamike radova na autoputu u FBiH pojačalo je vrijednost radova u niskogradnji, ali pad u viskogradnji je nešto što, po njenim riječima, može biti trend i u narednom periodu.

Ekonomska situacija kod nas i u regionu ukazuje da bi finansiranje, ali i isplativost investicija, uključujući i građevinske radove, mogli biti dovedeni u pitanje u skorijoj budućnosti, smatra Hodžić.

Otežano prikupljanje javnih prihoda, kako je dodala, moglo bi ugroziti javne radove, dok finansijska kriza u okruženju, u velikoj mjeri, mogla bi otežati finansiranje privatnih investicija u Bosni i Hercegovini.

"Izlaz će građevinari ponovo tražiti na inozemnom tržištu“, smatra Hodžić.

Vrijednost novih narudžbi u inostranstvu u drugom kvartalu ove godine, u odnosu na isti kvartal prethodne godine veća je za 88,4 posto. Vrijednost izvršenih građevinskih radova u inostranstvu u drugom kvartalu 2012. u odnosu na isti period prethodne godine veća je za 64 posto.

Od ukupne vrijednosti izvršenih građevinskih radova u drugom kvartalu 2012. na zemlje Evrope se odnosi 46,3 posto, na zemlje Afrike 44,5 posto i na zemlje Azije 9,2 posto.

Realizacija poslova u zemljama Evrope odnosi se na oblast visokogradnje 26,8 posto i na niskogradnju 73,2 posto.