biznis
0

U Varšavi prezentiran turistički vodič za Bosnu i Hercegovinu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ambasada Bosne i Hercegovine u Varšavi organizirala je jučer prezentaciju turističkog vodiča za Bosnu i Hercegovinu na poljskom jeziku.

Autori vodiča su Beata Skrzypek i Pawel Pomykalski, a objavila ga je izdavačka kuća Rewasz iz Prusykówa.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Poljskoj Koviljka Špirić se obratila prisutnima i ocijenila da promovirani turistički vodič predstavlja koristan instrument za poljske turiste i avanturiste putem kojeg mogu upoznati brojne prirodne i kulturne ljepote, tradiciju, običaje i proizvode iz Bosne i Hercegovine.

Kazala je da predstavljanje turističkog vodiča zaokružuje aktivnosti Ambasade BiH u Varšavi na promociji turizma ove godine i podsjetila na vrlo uspješnu prezentaciju turizma, gastronomije i vina organiziranu u junu, studijsku posjetu poljskih turističkih operatera i novinara Bosni i Hercegovini u augustu, u kojoj su sudjelovali i autori vodiča, te sudjelovanje Ambasade na međunarodnom sajmu turizma u Varšavi u septembru, a zatim turističkih radnika iz BiH na Međunarodnom sajmu turizma u Poznanju u oktobru u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH.

Kazala je i da je Međunarodni dobrotvorni bazar 20. novembra također iskorišten za promociju bh. proizvoda, tradicionalnih jela i turizma i najavila posjetu čuvenog poljskog kuhara Roberta Makłowicza Bosni i Hercegovini, koji će televizijskim prilogom predstaviti našu zemlju kroz različite kulinarske specijalitete.

Autori vodiča su zahvalili ambasadorici Špirić za organiziranje promocije i ispričali gostima da se njihova ljubav prema BiH rodila 2006. godine kada su je prvi put posjetili.

Nakon nekoliko putovanja uvidjeli su potrebu za izradom vodiča na poljskom jeziku za čiju izradu je bilo potrebno više od godinu dana i mnogo truda, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.