biznis
170

U Tuzlanskom kantonu smanjen broj nezaposlenih

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Prema zvaničnim podacima Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, u 2015. godini došlo je do smanjenja broja nezaposlenih na području ovog kantona, a taj trend trebao bi se nastaviti do kraja ove godine.

Naime, s ciljem unapređenja poslovanja postojećih preduzeća te stvaranja uslova za pokretanje novih radnih mjesta, Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila je 829.000 KM.

Ovaj novac će u narednom periodu biti raspoređen kroz program raspodjele sredstava sa budžetske pozicije namjenjene za podršku razvoja najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Shodno pomenutom, kroz ovaj program sredstva će biti usmjerena, između ostalog, u sufinansiranje projekata koji se bave razvojem poduzetništva, zatim subvenciju rada obrtničkim komorama, podršku obrtnicima za nabavku osnovnih sredstava za rad, razvoj IT poduzetništva, mala i srednja preduzeća za nova zapošljavanja i nabavku novih i osnovnih sredstava za rad, novoosnovana preduzeća i obrte, ali i poticaj inovatorstvu.

"Sredstva će biti plasirana kroz sufinansiranje, a na ovaj način mi nastojimo unaprijediti poslovanje preduzeća, ali i stvoriti mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta na području TK", kazao je ministar razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžić.

Ovim programom također je predviđeno i 10.000 KM za subvenciju zaštite i registracije autohtonih proizvoda na području kantona.

Trenutno na području ovog kantona postoji samo jedan takav proizvod, a riječ je o gračaničkom keranju.

"Gračaničko keranje je trenutno jedini autohtoni proizvod geografskim porijeklom iz TK. Trenutno je pokrenuta procedura da se ovaj proizvod stavi na UNESCO-ovu listu zaštićene kulturne baštine. Na ovaj način želimo stimulisati privredu i ukupno društvo na području TK, a kako bismo pokrenuli inicijative i postupke za registraciju našeg kulturno-historijskog naslijeđa", istakao je Hodžić.