FBiH do 2018.
0

U turizam bi trebalo uložiti milijardu i po eura

FENA
U organizaciji Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH danas je u Sarajevu održana javna prezentacija prijedloga "Strategije razvoja turizma u Federaciji BiH za razdoblje 2009.-2019.". Radi se o strateškom, razvojnom dokumentu koji ima za cilj reafirmaciju i repozicioniranje turističke destinacije Federacije BiH.

Federalni ministar turizma Nevenko Herceg izjavio je novinarima da se za izradu strategije postavila jasna zadaća da se pronađe najbolji model održivog razvoja turizma koji će dati cjelovit, prepoznatljiv turistički proizvod i osigurati profitabilnost.

Uvažavajući naše turističke resurse i kretanja na turističkom tržištu, cilj tog dokumenta je da osigura jače pozicioniranje Federacije BiH kao prepoznatljive turističke destinacije koja se diferencira na tržištu nudeći tradiciju te bogatstvo različitosti i raznovrsnosti.

Dokument "Strategija razvoja turizma u Federaciji BiH za razdoblje 2009.-2019." rezultat je zajedničkog rada stručnjaka "Inženjerskog biroa" d.d. Zagreb i Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment iz Opatije, uz podršku partnerskog tima koji su činili predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, resornih kantonalnih ministarstava i turističkih zajednica u Federaciji BiH.

O zadacima postavljenim u Strategiji i njenim ciljevima govorili su predstavnik Inžinjerijskog biroa iz Zagreba Mladen Mlinarević i profesor sa Sveučilišta u Rijeci Jože Perić.

  • Do 2018. godine u turizam Federacije trebalo bi sveukupno uložiti milijardu i petsto miliona eura, od čega 60 posto u unapređenje kvalitete postojećih i izgradnju novih smještajnih kapaciteta, a ostatak sredstva bio bi namijenjen za infrastrukturu, usluge. Predloženo je da se od ukupnog iznosa osam do deset miliona eura kroz sljedećih deset godina uloži u marketing, prvenstveno u promociju turističkih potencijala, istakao je Perić.

Kada je riječ o smeštaju, projekcije su da se sa sadašnjih 36.000 kreveta u FBiH 2018. dostigne 64.000 kreveta od kojih 25 posto u hotelskim kapacitetima i 43 posto smještaj u kućanstvima.

Poseban dio strategije, dodao je Perić, mora garantirati da će se postavljeni ciljevi realizirati, i među ostalim predloženo je osnivanje savjeta za razvoj turizma.

Tokom izrade prijedloga ovog strateškog dokumenta u najvećoj mogućoj mjeri uključene su inicijative i projekti pojedinih kantona koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi s razvojem turizma.

  • Strategija razvoja turizma FBiH imat će veliku primjenjivu vrijednost ukoliko se oživotvori u što širem obuhvatu i ukoliko dobije adekvatnu podršku u svom provođenju, istaknuto je na promociji.