biznis
0

U trećem kvartalu rast trgovine četiri posto u BiH

FENA
Ukupan promet distributivne trgovine u BiH za treći kvartal ove godine iznosio je šest milijardi i 986 miliona KM, što je za sedam posto više u odnosu na prethodni kvartal i više za četiri posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Najveće učešće u prometu ostvareno je u trgovini naveliko 63,9, potom slijede trgovina namalo 18,4, te trgovina i održavanje motornih vozila i trgovina gorivima 12,7 posto. Promet od trgovine ostvaren u svim ostalim djelatnostima iznosio je pet posto od ukupnog prometa, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U trgovini naveliko ostvaren je promet od četiri milijarde KM i 465 miliona KM. U tom iznosu najveće učešće ima trgovina naveliko nepoljoprivrednim poluproizvodima i otpacima 39,3, trgovina naveliko hranom, pićima i duhanom 22,3 i ostala trgovina naveliko za vlastiti račun 19,9 posto. Na ostale grane trgovine naveliko otpada 18,5 posto ukupnog prometa.

Promet u trgovini namalo za treći kvartal ove godine iznosio je 1,29 milijardi KM od čega je u nespecijaliziranim prodavnicama ostvareno oko 650 miliona KM ili 50,6 posto.

Ostala trgovina namalo novom robom u specijaliziranim prodavnicama učestvovala je s 26,5, trgovina namalo farmaceutskim, medicinskim, kozmetičkim i toaletnim preparatima s 13,9 posto. Sve ostale grane trgovine namalo učestvovale su s 9,1 posto.

U trgovini i održavanju motornih vozila i trgovini gorivima ostvaren je promet od 887 miliona KM.

Promet trgovinske robe ostvaren u preduzećima čija pretežna djelatnost nije trgovina iznosio je 347 miliona KM.