biznis
0

U Teheranu otvoren 15. međunarodni salon nafte

FENA
Masoud Mirkazemi (Foto: AFP)
Masoud Mirkazemi (Foto: AFP)
Sankcije koje bi se uvele Iranu na uvoz benzina su "šala", izjavio je u četvrtak iranski ministar za naftu Masoud Mirkazemi na otvaranju 15. međunarodnog salona nafte u Teheranu.

"Ideja da se nametnu sankcije na uvoz benzina postala je šala", izjavio je Mirkazemi novinarima, prenosi AFP.

U nedostatku rafinerija, Iran uvozi trećinu od 65 miliona litara benzina koliko se potroši svaki dan.

Zapadne zemlje su zagovarale nametanje međunarodnog embarga na prodaju benzina Iranu, u okviru novih sankcija koje bi trebalo da navedu Teheran da prekine svoj program obogaćivanja urana.

Kina i Rusija, koje unutar šestočlane grupe razgovaraju o pitanju novih sankcija, izrazile su neslaganje s mjerama koje bi pogodile energetski sektor.

Posljednjih sedmica velike zapadne kompanije, među kojim Shell i Vitol, ali i neke azijske, odlučile su ipak da više ne prodaju benzin Iranu i prije odluke koju bi neke zapadne zemlje mogle donijeti jednostrano.

Teheran tvrdi da je do sada bez problema nadoknadio ovaj prekid prodaje benzina.

"Prisustvo stranih kompanija Salonu je vrlo važno i pokazuje da su sankcije i restrikcije bez učinka", kazao je Mirkazemi.

Salonu prisutvuju 434 strane kompanije, među kojim je jedna četvrtina kineskih. Peking je 2009. godine postao prvi ekonomski partner Irana i glavni investitor u naftnom sektoru, dok se većina velikih zapadnih kompanija povukla.