biznis
0

U Stocu otvoren sajam "Hercegovački plodovi Mediterana"

FENA
Stolac
Stolac
Dr. sc. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma Federacije BiH, na prigodnoj je svečanosti u Stocu proglasio otvorenim Treći međunarodni sajam "Hercegovački plodovi Mediterana", koji su organizirali Općina Stolac i Udruga Hercegovački plodovi Mediterana, a pokrovitelj mu je Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Prigodom otvaranja ministar Herceg istaknuo je kako je i ovaj sajam još jedna potvrda da Hercegovina ima izvrsne predispozicije za pozicioniranje na turističkom tržištu ne samo kao destinacija koja plijeni prirodnim ljepotama i bogatom kulturno-historijskom baštinom već i bogatstvom tradicionalne, autohtone i kvalitetne ponude domaćih poljoprivrednih proizvoda.

"Ovaj sajam na najbolji način promovira i neraskidivu simbiozu turizma i domaćih poljoprivrednih plodova, osobito tipično mediteranskih plodova, poput masline, smokve i šipka, koji su donedavno bili gotovo zaboravljeni, a riječ je o prvim kultiviranim plodovima", istaknuo je ministar Herceg te čestitao organizatorima na uspješnoj organizaciji sajma.

"Posebno nas raduje činjenica da su lokalne zajednice i domaći gospodarstvenici ne samo iz turističkog sektora nego i iz sektora poljoprivrede, spoznali kako se na bogatstvu prirodnih proizvoda, tradicije, stila i načina življenja može izgraditi prepoznatljiv turistički identitet i stvoriti turistički proizvod koji će zadovoljiti i najzahtjevnijeg gosta jer će uistinu nuditi vrijednost za novac", kazao je ministar Herceg.

"Vrijeme pred nama puno je izazova i opravdanih očekivanja svih nas. Ono što nam u ovom trenutku treba to je veći stupanj zajedništva, suradnje, nadmetanja u činjenju i u radu. Bog nam je dao prirodne ljepote. Na nama je da ih poštujemo, živimo i stvaramo u skladu s njima. Jasno je da za ostvarenje tog cilja svi moramo uložiti dodatne napore i poboljšati kvalitetu usluga, ali i razvijati i njegovati kulturu poštovanja prirodnog, izvornog i svoga upravo na način kako to rade danas ovdje nazočni izlagači", kazao je ministar Herceg te proglasio sajam otvorenim.

Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera, a na njemu će biti održane i brojne stručne radionice te okrugli stolovi na kojima će sudjelovati stručnjaci s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Agromediternskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara.

Rezultati takmičarskog dijela sajma, odnosno komisijske ocjene izložbenih eksponata plodova i prerađevina: šipka, smokve i masline, bit će poznati u u petak, 1. oktobra, kada će najboljim izlagačima biti dodijeljena i prigodna priznanja, stoji u saopćenju iz Ureda ministra Hercega.