biznis
12

U Sloveniji traže zanatlije, u Njemačkoj njegovatelje

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željko Rajić izjavio je danas u Sarajevu da je u prva tri mjeseca ove godine ugovor o radu u Sloveniji zaključilo 540, a radne dozvole dobilo 555 osoba iz BiH.

"U 2013. i 2014. godini posao u Sloveniji dobio je 2.531 radnik iz BiH", rekao je Rajić na konferenciji za novinare, precizirajući da su najtraženija zanimanja u Sloveniji vozači, varioci, tesari, građevinski radnici, električari, bravari te monteri opreme i uređaja.

U navedenom periodu, prema njegovim riječima, za rad u Njemačkoj na poslovima njegovatelja ugovore je dobilo 236 osoba, dok je u toku procedura za još 51 osobu.

"U 2013. i 2014. godini u Njemačkoj je zaposleno 750 osoba na poslovima njegovatelja", naveo je Rajić napominjući da su u toku pregovori za bar još dva zanimanja.

Kada je riječ o sezonskom radu u Crnoj Gori, Rajić je napomenuo da su za državljane BiH u 2014. godini izdate 4.604 dozvole od ukupno 23.601 dozvole, dok je u ovoj godini izdato 2.150 dozvola od ukupno 8.382.

Zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH podsjetio je da je od 1. aprila u Crnoj Gori počeo da se primjenjuje Zakon o strancima kojim je izdavanje boravišnih i radnih dozvola objedinjeno i sada je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Agencija za rad i zapošljavanje provela je sve procedure zajedno sa nadležnim Ministarstvom civilnih poslova i entitetskim zavodima za zapošljavanje, i u završnoj fazi je potpisivanje sporazuma o zapošljavanju sezonske radne snage u Hrvatskoj", dodao je Rajić.

On je naveo da je Agencija provela javni poziv i popunila kvotu od 150 studenata za rad u NJemačkoj, a da se trenutno čekaju radne ponude iz NJemačke, koje mogu dolaziti do kraja jula.