biznis
0

U sivoj ekonomiji Rusije radi 13 miliona ljudi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Siva ekonomija donosi u Rusiji 16 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i zapošljava, prema procjenama, najmanje 13 miliona ljudi, pokazali su podaci ruske Statističke službe.

"Posmatrani tokovi sive ekonomije čine oko 16 procenata BDP, ali bez kriminalnih djelatnosti kao što su prostitucija, narkotrgovina, pornografija i šverc" izjavio je danas direktor Statističke službe Aleksandar Surinov, prenosi Tanjug.

Podsećajući da se iza sive ekonomije krije nezvanično tržiste rada i prikrivena isplata zarada, on je naglasio da je "prema sadašnjim procjenama u tom sektoru zaposleno oko 13 miliona ljudi, ili 17-18 posto radno aktivnog stanovništva".

Udio sive ekonomije u Rusiji raste od kraja trećeg tromjesečja 2009. godine, kada su se, sa početkom finansijske krize, pogoršali uvjeti na tržištu rada.

Ruska Statistička služba u procjenu BDP ne uključuje proizvodnju robe i usluge koje su zabranjene na teritoriji zemlje, ali obuhvata skrivene djelatnosti, kada se prikriva dimenzija proizvodnje zbog izbjegavanja poreza, i nezvaničnu proizvodnju domaćinstava za sopstvene potrebe.