biznis
0

U Sarajevu završeni "Dani energetike"

FENA
U sklopu Sarajevskog sajma građevinarstva - SAGRA , danas je završena dvodnevna manifestacija " Dani energetike".

Najznačajniji sadržaji bili su posvećeni energetskoj efikasnosti i "utopljavanju" zgrada te zakonskoj legislativi u toj oblasti, certifikaciji građevinskih objekata i izgledu certifikata.

Eldin Husarić, projekt-menadžer Sajma, kazao je da se ovi drugi "Dani energetike" mogu ocijeniti pozitivno te da bi trebalo organizirati više ovakvih stručnih skupova, s obzirom na to da je energetska efikasnost budućnost za građevinarstvo i da BiH na energetsku efikasnost obvezuju međunarodni sporazumi i ugovori.

BiH, u tom kontekstu, ima potpisane ugovore o energetskoj zajednici i energetskoj povelji, a tu je i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Husarić je dodao da je cilj Centra "Skenderija" da ova manifestacija postane tradicija te da bi na narednim danima trebalo rezimirati šta je to do sada urađeno na polju energetske efikasnosti u BiH.

S obzirom na to da se "Dani energetike" istodobno održavaju sa sarajevskim sajmom građevinarstva - SAGRA, u narednom periodu sajam građevinarstva će se, kako je najavljeno, razvijati s tendencijom da se na sajmu prezentiraju građevinski materijali koji posjeduju certifikat energetske efikasnosti, jer novoizgrađeni građevinski objekti koji se prodaju na tržištu će trebati do 2013. godine posjedovati certfikat o razredu energetske efikasnosti.

Organizacija ove manifestacije, kako je ranije najavljeno, proizašla je iz potrebe za informiranjem javnosti o novim tržišnim zakonima koji se primjenjuju u BiH, shodno direktivama EU za građevinski sektor, a tiču se energetske efikasnosti u zgradarstvu.