biznis
0

U Sarajevu svečano zatvoren projekt EPIC

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Anto Petrić, i pomoćnik ministra za poljoprivredu politiku, Pejo Janjić, prisustvovali su u ponedjeljak u Sarajevu svečanosti zatvaranja projekta EPIC, koji je finansirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Cilj EPIC projekta, koji je u Bosni i Hercegovini realiziran u razdoblju od 2008-2013. godine, bio je pomoć relevantnim institucijama u BiH da razviju kapacitete ljudskih potencijala u oblasti ruralnog razvoja.

Pored veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini Nigela Caseya, svečanosti su prisustvovali i predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i drugi dužnosnici.

Pomoćnik ministra za poljoprivrednu politiku Pejo Janjić je istakao da Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sudjeluje u ovom projektu od samog početka.

U prvom dijelu projekta u razdoblju 2008-2011. obuka je bila usmjerena na upoznavanje sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU (EU-CAP), te ruralnom razvoju kao njenom sastavnom dijelu.

U okviru toga obuke su išle u pravcu priprema za izradu Strateškog plana ruralnog razvoja i programa ruralnog razvoja koji iz njega slijede.

U drugom dijelu projekta u razdoblju 2011-2013. godine, fokus je bio na programiranju mjera ruralnog razvoja osobito u oblastima povećanja konkurentnosti i ruralne infrastrukture, na primjenu tih mjera u IPA strukturi, odnosno za povlačenje sredstava iz europskih fondova.

Tome je prethodilo upoznavanje sa načinom izrade Strateškog plana ruralnog razvoja i Programa ruralnog razvoja kao okvirnih dokumenata koji su osnov za izradu mjera ruralnog razvoja.

Trenutno su na snazi dva IPA projekta: jedan je programiranje mjera ruralnog razvoja i uspostavu IPA RD strukture u BiH, a drugi za realizaciju IPA mjera kroz Agenciju za plaćanje.

Koordinator EPIC projekta u BiH, Ian Baker je izjavio da su tokom trajanja čitavog projekta imali odličnu suradnju sa svim uposlenicima Federalnog ministarstva koji su bili uključeni u projektne aktivnosti.

  • Vjerujem da sada imamo grupu ljudi, ne samo na federalnom, nego i kantonalnom nivou i nivou općina, koji razumiju čitav proces izrade Strategije za ruralni razvoj i mogu donijeti europske grantove u ta područja - kazao je Baker.

EPIC projekt je dao veliki doprinos jačanju kapaciteta za ruralni razvoj u BiH i time trasirao put bržem ispunjavanju obveza postavljenih u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i BiH.

U projektu su sudjelovali Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, entitetska ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Odjel za poljoprivredu Brčko Distrikta, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.