biznis
0

U Sarajevu sutra otvaranje simpozijuma ICAT 2011.

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Međunarodni simpozijum "Information, communication and automation technologies - ICAT 2011" bit će održan u Sarajevu od 27. do 29. oktobra.

Simpozijum, koji se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva komunikacija i prometa BiH, slijedi najnovije naučne i tehnološke trendove u oblastima arhitektura računarskih sistema, softver inženjeringa, informacionih sistema, inteligentnih sistema, kompjuterskih mreža, Internet tehnologija, automatizacije i vođenja industrijskih i poslovnih sistema, mobilnih robotskih sistema i informacionih tehnologija u energetici i automatici kao i računarske grafike.

Osigurano je naučno sponzorstvo vodećih svjetskih institucija iz ovih oblasti i to IEEE Control Systems Society i IEEE Systems, Man and Cybernetics Society, a koorganizator je zajedno sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i Univerzitet Louisville iz Sjedinjenih Američkih Država.

"Ovo visoko naučno sponzorstvo značajno je podiglo ugled skupa i privuklo veliki broj učesnika sa svih pet kontinenata na direktne, kao i online sesije putem Interneta, a Elektrotehnički fakultet, kao organizatora i domaćina i djelatnost kojom se bavi, učinilo vidljivim i priznatim u svijetu nauke i tehnologije", saopćeno je s tog fakulteta.

To će, kako se dodaje, ujedno biti prilika da se proslavi i 50 godina od osnivanja tog fakulteta, respektabilne godišnjice koju prati i niz drugih manifestacija.