Forum novih tehnologija
0

U Sarajevu predstavljene napredne tehnologije

Sarajevo-x.com
U organizaciji 5D-CADD d.o.o. Sarajevo (BiH) i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (BiH), a uz podršku IB-PROCADD d.o.o. Ljubljana (Slovenija), SDT Instituta Sežana (Slovenija) i organizacije FLAAR (SAD), dana 19.03.2009. godine u glavnom gradu BiH održan je izuzetno posjećeni Forum novih tehnologija.

Forum novih tehnologija – Nove tržišne prilike dio je regionalnih stručnih skupova, i pored Sarajeva organizovan je u Zagrebu (Hrvatska), Beogradu (Srbija) i Skopju (Makedonija). Tri paralelne sesije multidisciplinarnih predavanja i prezentacija pokrivale su teme 2D i 3D štampe, arhitekturu i kreativni dizajn, te kulturnu baštinu sa dizajnom nakita i suvenira, a među predavačima potrebno je istaći imena: dr. Nicholas Hellmuth (FLAAR), doc. dr. Selma Rizvić (ETF), prof. dr. Enver Backović (EFSA), prof. Senad Hodović (Zavičajni muzej Visoko), Edvard Sternad (SDT/IB-PROCADD), Aida Džamalija (SERDA).

Na otvaranju Foruma prisutnima se obratio dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, prof.dr. Kemo Sokolija riječima: "Ovdje je zaista riječ o izvanrednim napretcima koje ćemo imati priliku vidjeti u nečemu što je za rješavanje svakog problema krucijalno. Dakle, napretci, spoznaje i otkrivanja bilo čega novog, njih nema bez snimanja stanja, a skenirati i fotografirati, to je preduvjet da se dobije slika pa da se problem riješi“.

U ime 5D-CADD d.o.o. Sarajevo skupu se obratio direktor Dino Selimović, dipl.oec. koji je istakao: "Procesi 2D i 3D digitalizacije, skeniranja i štampe, napredno računarsko projektovanje, izrada prototipova i modela pomoću 3D printera, te mnogobrojna hardverska i softverska rješenja – sve je to dostupno Bosni i Hercegovini, a od nas samih ovisi napredak naše privrede i njena konkurentnost u vremenima koja dolaze.“

Direktor SDT Instituta Sežana i firme IB-PROCADD d.o.o. Ljubljana dipl.ing. Edvard Sternad, naglasio je kako je znanje najznačanije.

"Korištenja novih tehnologija bez znanja nema. I zbog toga mi ove forume organiziramo na vodećim fakultetima u regiji, jer upravo fakulteti trebaju biti mjesto povezivanja studenata, profesora i industrije", smatra Sternad.

Razvoj digitalnih tehnologija otvorio je niz kreativnih mogućnosti u mnogim oblastima – umjetnosti, arhitekturi, zaštiti kulturne baštine, industriji izrade suvenira, turističkoj prezentaciji i dizajnu. Tokom ovog Foruma više od tri stotine prisutnih profesora, studenata, predstavnika državnih institucija i organizacija, kao i predstavnika kompanija različitih profila, imali su priliku se upoznati sa nekim od najnaprednijijh tehnoloških rješenja za dvodimenzionalno i trodimenzionalno štampanje i skeniranje.

2D i 3D softverska i hardverska rješenja dovela su do uvezivanja i preplitanja pomenutih oblasti, što je omogućilo jedinstven ciklus produkcije i reprodukcije, a primjena ovih tehnologija i njihovo stalno unapređivanje uklapaju se u globalne trendove stvaranja, arhiviranja i čuvanja znanja.

U Evropi se tako privodi kraju proces digitalizacije bibliotečkog fonda, gdje je trenutno više od hiljadu kulturnih institucija u evropskim zemljama digitalno uvezano.

Formirana je i jedinstvena Evropska digitalna biblioteka historijske i kulturne baštine, a od predstavnika državnih i kulturnih institucija iz Bosne i Hercegovine direktno ovisi prisustvo bogate baštine naše zemlje.