"Trošimo energiju pametno!"
0

U Sarajevu počinju Dani energetske efikasnosti 2012.

FENA
U organizaciji Grada Sarajeva i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), od 21. do 23. novembra u Sarajevu će biti održani Dani energetske efikasnosti 2012., pod sloganom "Trošimo energiju pametno!".

Cilj manifestacije je podizanje svijesti građana o obnovljenim izvorima energije, smanjenju potrošnje energije, dobrobiti energetske efikasnosti i uključivanja privatnog i javnog sektora u aktivnosti održive energije.

Manifestacija će biti održana na nekoliko lokacija u gradu i sastojat će se od edukativnog programa za djecu predškolskog i školskog uzrasta, međunarodne konferencije i okruglog stola te promotivnih info-štandova.

Prvog dana manifestacije predviđen je energetski dan pod motom "Pričajmo o energiji i čuvajmo okoliš!", u svim vrtićima, kao i u osmim i devetim razredima osnovnih škola Kantona Sarajevo.

Centralna manifestacija bit će upriličrna u vrtiću "Dječiji grad" na Mojmilu, a program Energy Tour u O.Š. "Hamdija Kreševljaković" na Vratniku, uz prisustvo predstavnika Grada Sarajeva, GIZ-a i Ministarstva obrazovanja i nauke KS-a.

Predstavnici Grada Sarajeva, GIZ-a i Grada Zagreba posjetit će dječiji vrtić "Sveta obitelj Sarajevo" na Stupu, gdje će mališanima uručiti brošure o energiji, klimi i okolišu, koje je uradio Grad Zagreb.

Međunarodna konferencija pod nazivom "Lokalna i regionalna samouprava u procesu energetski održivog razvoja" bit će održana 22. novembra u hotelu "Evropa".

U petak, 23. novembra, na programu je okrugli sto o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, u organizaciji Privredne komore KS-a te Dani otvorenih vrata pod nazivom "Animiranje mladih na temu pametnog korištenja energije", na Olimpijskom bazenu Otoka i Cinema Cityju, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.