biznis
0

U Sarajevu otvoren treći sajam Turske privrede

FENA
U Centru Skenderija danas je otvoren Treći sajam turske privrede na kojem učestvuje oko 90 turskih kompanija.

Sajam je organizovala Prvredna komora Istanbula uz podršku Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH), a svoje proizvodne programe predstavljaju turska preduzeća iz prehrane, tekstila, građevinarstva, drvne, elektro i metalske industrije i drugih sektora.

Predsjednik Upravnog odbora Privredne komore Istanbula Sekib Avdagić, predstavnik Grada Istanbula Kadir Topbasi i turski ministar okoliša i šumarstva Vejsel Eroglu prilikom otvaranja sajma izrazili su uvjerenje da će ova privredna manifestacija doprinijeti unapređenju privrednih odnosa dviju zemalja.

Dodali su da obim trgovinske saradnja dviju zemalja ne odgovara realnim mogućnostima i da zajednički treba raditi na balansiranju trgovinske razmjene i njenom povećanju. Najbolji način za to su kontakti privrednika te omogućavanje ulaganja uz otklanjanje birokratskih teškoća.

Ovaj sajam je prilika turskim privrednicima da upoznaju mogućnosti BiH u pogledu trgovine i ulaganja, a istovremeno i prilika za bh. poslovne ljude da bliže upoznaju ekonomiju te zemlje i da obave neposredne kontakte s turskim privrednicima.

Broj učesnika na Sajmu turske privrede koji se predstavljaju i traže saradnju s bh. firmama, kako je rekao dopredsjednik VTKBiH Mahir Hadžiahmetović, povećava se svake godine.

Trgovinska razmjena dviju zemalja lani je iznosila 136 miliona dolara i za devet mjeseci ove godine dostigla je prošlogodišnji nivo, tako da je Turska na devetom mjestu vanjskotrgovinskih partnera BiH.

Pokrivenost uvoza izvozom se neznatno poboljšala posljednjih godina i trenutno je devet posto.

Prema podacima VTKBiH, izvoz Turske u BiH svake godine raste i to u veoma visokim procentima, dok bh. izvoz bilježi također porast, ali u daleko nižim procentima. Ukoliko se uzme u obzir i visina nominalne vrijednosti izvoza i uvoza može se zaključiti da BiH bilježi izrazito negativan trgovinski deficit u razmjeni s Turskom. Turska je lani ostvarila vanjskotrgovinsku razmjenu 225 milijardi dolara od čega 85,5 milijardi izvoza i 140 milijardi dolara uvoza. Izvoz u zemlje EU je iznosio 48 milijardi dolara od čega u Njemačku 9,6 milijardi dolara.

Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilim Primorac kazao je da vlade dviju zemalja stvaraju pravne pretpostavke za poboljšanje ekonomske saradnje te da tome mogu doprinijeti i ovakve sajamske manifestacije.

Sajam turske privrede otvoren je do 11. novembra.