biznis
140

U Sarajevu otvoren Samit 100 biznis lidera JI Evrope: Ujedinjeni region kao ekonomska snaga

Piše: S. H.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Peti po redu Samit 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope svečano je otvoren danas u Sarajevu. Nakon Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, BiH je prvi put domaćin jednom ovakvom skupu, gdje učestvuju biznis lideri iz regije, ali i svijeta.

Specijalni gost ovogodišnjeg Samita je Kari Kahiluoto, predsjednik Nordijskog vijeća ministara, odnosno tijela koje reguliše međusobnu ekonomsku saradnju nordijskih zemalja.

Kahiluoto je predstavio pozitivnu praksu ekonomske saradnje nordijskih zemalja, što može poslužiti kao primjer i zemljama regiona.

"Dvije najvažnije činjenice koje su rezultat nordijskog uspjeha su kvalitet i slobodna mobilnost, odnosno pokretljivost i saradnja bez granica", poručio je Kahiluoto.

On je govorio i o važnosti brandinga u poslovanju te da regija Jugoistočne Evrope to može iskoristiti zbog zajedničke prošlosti.

Jedinstveno tržište od 25 miliona ljudi u Jugoistočnoj Evropi prava je šansa za konkretne ekonomske poteze, a najviše na polju energetike i turizma, na čemu je i akcenat ovogodišnjeg Samita.

Organizatori Samita pod motom "Dogovor za novo doba" su ASA grupacija i BBI banka, a među učesnicima su biznismeni i lideri iz brojnih kompanija svijeta poput Atlas fondacije, Deloittea, Boston consulting grupe, tu je i Srpska asocijacija menadžera, kao i domaći biznismeni.

Cilj Samita je usaglasiti zajedničke ciljeve i programe djelovanja ekonomske saradnje regiona, kao jedinstvenog tržišta na globalnom nivou.

Samit je otvorio direktor BBI banke Amer Bukvić kazavši kako je cilj Samita generiranje pozitivne energije u regiji.

"Biznismeni su katalizatori promjena. Ovaj Samit je prethodnih godina ostvario značajne rezultate. Naša je obaveza da osiguramo bolju budućnost u regiji za generacije koje dolaze", poručio je Bukvić na otvaranju Samita.