biznis
0

U Sarajevu otvoren sajam "Gradnja i obnova“

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Centru Skenderija u Sarajevu danas je otvoren međunarodni sajam "Gradnja i obnova 2010.", koji je u organizaciji Sarajevskog sajma okupio oko sto izlagača iz 15 država.

Direktor Centra Skenderija Suad Džindo prilikom otvaranja naglasio je da ovaj sajam predstavlja jednu od najznačajnih privrednih manifestacija u regionu kojom se prezentiraju noviteti u građevinarstvu i arhitekturi, ali se ove godine opak održava u nešto manjem kapacitetu zbog ekonomske krize koja je zahvatila sve oblasti industrije.

Na 8.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora predstavljaju se kompanije iz Srbije, Švicarske, Italije, Austrije, Španije, Švedske, Holandije, Grčke, Francuske, Finske, Danske i BiH.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić izrazio je uvjerenje da će učesnici tokom sajma imati priliku uspostaviti nove kontakte i poslove te nadu da će sljedeće godine ova manifestacija biti održana u boljem i prosperitetnijem okruženju.

U sklopu sajamske manifestacije "Gradnja i obnova" održava se 32. međunarodni sajam građevinarstva i prateće građevinske industrije, 20. međunarodni sajam zanatstva, alata i alatnih strojeva, 14. međunarodni sajam grijanja, hlađenja, klimatizacije i sanitarija - Interklima, 3. međunarodni sajam privrednih vozila, saobraćaja, logistike i prateće industrije, 5. međunarodni sajam komunalne opreme i opreme za zaštitu okoline, 9. međunarodni sajam instalacija, rasvjete, elektrotehnike i industrijske elektronike - Instal, 35. međunarodni sajam plastike i gume - Plagram te 2. međunarodni sajam nekretnina, investicija i razvoja.

Sajamske manifestacije će pratiti i niz stručnih predavanja koja će biti održana uz podršku FIPA-e, Vanjskotrgovinske komore BiH, Vlade i Privredne komore KS-a.

Ulaz za sve posjetitioce i organizirane posjete je besplatan, a sajam je otvoren do 21. maja.