Kako iskoristiti krizu
0

U Sarajevu održana konferencija "Free market road show"

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U orgaizaciji Hypo Alpe Adria Bank i Austrijskog ekonomskog centra, u Sarajevu je večeras održana konferencija "Free market road show“ u nizu konferencija koje se uz podršku Hayek instituta održavaju od 13. do 30. maja u 11 evropskih gradova.

Konferencija je održana pod geslom "Budućnost Evrope - Zašto metode rezolucija prošlog milenijuma nisu odgovarajuće za buduće izazove“.

U centru pažnje na ovom skupu bile su tri teme: Kako iskoristiti krizu, Budućnost Evrope i eura, te Kako stvoriti rad za prosperitetno društvo.

Barbara Kolm, predsjednica Austrijskog ekonomskog centra kazala je da je za prevazilaženje krize u Evropi najvažnije smanjiti veliku potrošnju vlada, kao i velike vlade, te privatizirati značajan dio državnog kapitala, ali i promijeniti sisteme mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, što je posebno važno i za BiH.

Predsjednik Američke privredne komore Richard Rahn kazao je kako smatra da će euro opstati ali da velike evropske vlade s ciljem prevazilaženja kriza, moraju smanjiti troškove, istaknuvši da povećanje poreza nije rješenje jer bi tada vlade brže rasle od privatnog sektora.

Učesnicima konferencije obratio se i visoki predstavnik u BiH Valentin Intzko koji je naglasio da je BiH zemlja sa ogromnim prirodnim i ljudskim resursima i da je uprkos svim teškoćama optimist kada je u pitanju BiH.

U sklopu konferencije predstavljen je i riječnik ekonomskih termina koji su pripremili Hypo Alpe Adria Bank i Austrijski ekonomski centar sa 1.800 termina na 440 strana.

Kako je istaknuto, riječnik je urađen na sedam jezika naroda jugoistočne Evrope, a namijenjen je prvenstveno studentima i poslovnim ljudima.

Vezani članci