Od 27. do 29. februara
0

U Sarajevu međunarodna konferencija o gasu

FENA
U Sarajevu će od 27. do 29. februara biti održana 5. međunarodna konferencija o gasu regiona jugoistočne Evrope pod nazivom "Prirodni gas u svjetlu novih intencija na energetskom tržištu".

Na pitanja vezana za gasni sektor odgovor će se pokušati dati putem izlaganja eminentnih eksperata iz cijelog svijeta i diskusije grupisane po tematskim oblastima u sedam sesija: Stanje i perspektive gasnog sektora u EU i svijetu, Razvoj gasnih sistema u zemljama regiona i njihovo povezivanje, Nove tehnologije za korištenje prirodnog gasa - primjena s obnovljivim izvorima energije, Tehnička pravila, standardi i edukacije u gasnom sektoru, Uloga prirodnog gasa u energetskoj efikasnosti, Kogeneracijska postrojenja na prirodni gas - uticaj i značaj za tržište toplotne i električne energije i Primjena IC tehnologija u gasnom sektoru.

Očekuje se učešće oko 200 stručnjaka iz gasnih kompanija i nadležnih institucija.

U okviru konferencije je planirano i održavanje okruglog stola gdje će sudionici moći direktnije razmijeniti informacije i ideje.

Konferenciju prati i prigodna izložba kompanija iz regiona, saopćeno je iz Istraživačko-razvojnog centra za gasnu tehniku.