Sarajevska berza
0

U Sarajevu konferencija o oporavku tržišta kapitala

FENA
Ante Krajina
Ante Krajina
Šesta Međunarodna konferencija Sarajevske berze vrijednosnih papira pod nazivom "Oporavak tržista kapitala - dugoročni trend ili ...?", počela je jutros u Sarajevu.

Skupu prisustvuju predstavnici tržišta kapitala iz BiH i regiona, kao i istanbulske berze, a cilj je odgovoriti na pitanje da li i kako rast i razvoj realnog i finansijskog sektora može snažnije podržati dugoročniji oporavak tržišta kapitala u BiH.

Federalni ministar finansija Ante Krajina istaknuo je, otvarajući konferenciju, da je Vlada donijela odluku o intenziviranju izgradnje velikog broja energetskih objekata i koridora 5c te da berza može pružiti odgovor na pitanje da li je moguće finansiranje takvih projekata putem tržišta kapitala.

Konferencija će ukazati i na dobre prakse korporativnog upravljanja, a posebno će se bazirati na dužničke vrijednosne papire.

Direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić naglasio je da osiguranje sredstava za investicije treba da bude u fokusu napora svih čiji je zadatak ekonomski napredak i boljitak zemlje.