biznis
0

U RS-u mali efekti smanjenih marži

FENA
Efektima uredbe Vlade Republike Srpske o ograničenju marži na pojedine proizvode u maloprodaji i veleprodaji, koja je stupila na snagu 16. marta na ograničeni period od dva mjeseca, nisu zadovoljni ni potrošači, ni trgovci ni sindikalci u tom bh. entitetu.

Osnovni razlog za to je u činjenici da su cijene osnovnih životnih namirnica umanjene za svega dva do tri feninga po artiklu.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija ranije je rekao da su trgovci prijedlagali da se ova uredba povuče, jer mnogi smatraju da se umanjene marže odnose samo na male radnje, dok veliki trgovinski lanci imaju čak i manje marže nego što su propisane.

Poštivanje uredbi pratila je u protekla dva mjeseca Tržišna inspekcija koja je izrekla kazne u visini od svega oko 180.000 KM u 13 utvrđenih prekršaja.

U Ministarstvu trgovine RS-a tvrde da je njihova analiza pokazala da su cijene snižene, pri čemu iznose podatak da je četveročlana porodica u aprilu izdvojala za 26 KM manji iznos za minimalnu potrošačku korpu od 1.375 KM.

Vladina uredba o smanjenju marži odnosi se na so za ljudsku ishranu od jednog kilograma, životinjsku i biljnu mast, suncokretovo ulje, margarin, pasterizirano mlijeko i jogurt pakovani u plastičnu foliju od jednog litra, pšenično brašno, na proizvodnju hljeba, rafinirani šećer iz trske i repe, šećer kristal pakovanja od jednog do pet kilograma, te hranu za dojenčad i bebe.

Na startu je bila ograničena na dva mjeseca kako bi se vidjeli njeni efekti i analiziralo da li će i u kojoj mjeri ona utjecati na smanjenje osnovnih prehrambenih proizvoda u RS-u.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić priznala je na dan njenog staupanja na snagu da je uredba "više psihološka mjera i da ne donosi neku veliku korist u smislu pojefitinjenja namirnica".