Kanton Sarajevo
0

U prvom polugodištu od 20 industrijskih grana 11 zabilježilo pad

FENA
Industrijska proizvodnja u Kantonu Sarajevo u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isti period prošle godine ostvarila je pad od 1,2 posto, dok je prerađivačka industrija zabilježila pad od 0,3 posto, saopćila je danas na konferenciji za novinare direktorica Centra za razvoj poduzetništva Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) Mubera Kadrić.

Industrijska proizvodnja u junu u odnosu na isti mjesec prošle godine , kako je kazala, manja je za 8,4 posto, a u odnosu na maj ove godine veća je za 27,4 posto.

Prerađivačka je industrija u junu ove godine u odnosu na juni 2008. zabilježila manju proizvodnju za 6,6 posto, a u odnosu na maj ove godine proizvodnja je veća za 29,6 posto.

Kadrić je naglasila da je od 20 industrijskih grana prerađivačke industrije u prvom polugodištu ove godine njih 11 zabilježilo pad.

  • Pad je posebno zabilježen u proizvodnji namještaja i to za 63,1 posto i proizvodnji odjeće, dorade i bojenja krzna za 47,1 posto, a negativne tendencije su zabilježene i u šumarstvu, trgovini namalo, oblasti saobraćaja i ugostiteljstvu - kazala je Kadrić.

Također, u prvih šest mjeseci je došlo i do pada u oblasti turizma i u Kantonu Sarajevo zabilježeno je 79.346 turista što je za 3,1 posto manje u odnosu na isti period protekle godine.

Kadrić je dodala i to da je stopa nezaposlenosti u maju ove godine u Kantonu Sarajevo iznosila 34,6 posto, da je prosječna mjesečna plaća u tom mjesecu bila 972,39 KM te da su evidentirane 63.273 nezaposlene osobe.