biznis
0

U prvom kvartalu porasla tražnja zlata u svijetu

FENA
Svjetska tražnja zlata je u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasla 11 odsto na 981,3 tona (t) prema 881 t u istom periodu lani, objavio je Svjetski savjet za zlato (World Gold Council, WGC).

Vrijednost tražnje je dostigla nivo od 43,7 milijardi dolara prema 31,4 milijardi u prvom tromjesečju prošle godine, što predstavlja rast od bezmalo 40 procenata.

WGC ukazjuje da su najsnažniji pokretači rasta jačanje tražnje zlatnih poluga i kovanica, kao i oporavak ključnih juvelirskih tržišta, prenijela je ruska novinska agencija Interfaks.

Prosječna cijena zlata u prvom kvartalu je dostigla rekordnih 1.386,27 dolara za finu uncu (31,1 gram). Poslije korekcije u prvoj polovini razmatranog perioda, cijene su skočile na rekordan nivo u martu i nastavile sa rastom u aprilu i maju. Investiciona tražnja zlata je u prvom tromjesečju porasla za 26 procenata na 310,5 t prema 245,6 t pre godinu dana i dostigla vrijednost od 13,8 milijardi dolara.

Tražnja zlata juvelirske industrije je na godišnjem nivou porasla sedam odsto, na 556,9 t sa 521,3 t, što odgovara rekordnim 24,8 milijardi dolara.

Najveća juvelirska tržišta, Indija i Narodna Republika Kina, zajedno, u ukupnoj tražnji učestvuju sa 349,1 t ili sa 63 odsto u toj kategoriji tražnje sa 16 milijardi dolara.

Industrijska tražnja zlata je u prvom kvartalu bila stabilna na nivou od 113,8 t (5,1 milijarda dolara), s tim što je 2010. bila rekordna po potražnji zlata u elektronici - 326,8 t ili 12,9 milijardi dolara. U isto vrijeme ponuda plemenitog metala je u prva tri mjeseca opala na godišnjem niovu za ćetiri odsto, na 872,2 t sa 912,1 t, što se obrazlaže naglim rastom neto kupovine državnih sektora i padom proizvodnje iz sekundarnih sirovina.

Proizvodnja zlata je porasla u poređenju sa prvim kvartalom lani za 44 t ili sedam odsto. Svjetske centralne banke su u prva tri mjeseca kupile 129 tona plemenitog metala.

Eksperti Savjeta za zlato procjenjuju da će tražnju tog plemenitog metala u 2011. određivati investicione prednosti, uslovljene neizvjesnim perspektivama privrede Sjedinjenih Američkih Država, strahovanjima po pitanju državnog duga evropskih zemalja, inflatornim pritiscima i nemirima na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi. WGC ukazuje, takođe, na jaku tražnju kineskog i indijskog juvelirskog tržišta i tendenciju rasta neto kupovine zlata svjetskih centralnih banaka.