Vrijednost 130 miliona KM
0

U prošloj godini u BiH uvezeno 35.722 tone mesa

SRNA
U prošloj godini u BiH ukupno je uvezeno mesa i jestivih klaoničkih proizvoda u količini od 35 .722 tone, vrijednosti 130 miliona KM, dok je u isto vrijeme izvezeno u vrijednosti oko 20 miliona KM.

Najviše mesa se uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Mađarske, Njemačke, Holandije, Slovenije i Italije, dok su najveći izvoznici mesa iz BiH u prošloj godini bili uglavnom strane kompanije koje svoja predstavništva imaju u BiH i neki domaći izvoznici.

   Govoreći o starosti mesa koje se uvozi u BiH i informacijama da je isto staro i po nekoliko decenija, te da dolazi iz Brazila i Argentine, u Kancelariji za veterinarstvo BiH su istakli da meso koje se uvozi može biti staro najviše šest mjeseci i da se uvozi i iz Argentine, ali da nije staro više od šest mjeseci.

   Prema službenim podacima, najviše smrznute peradi stiže u BiH iz Turske, dok se govedina uvozi iz Argentine, piše "Večernji list",  izdanje za BiH.

   Najveći izvoznici mesa iz BiH u prošloj godini su bile kompanije iz Sarajeva i Hercegovine, ali njihov izvoz je sedam puta manji od novca koji su u BiH potrošili na izvoz mesa i mesnog otpada.