biznis
0

U preduzeću UNIS TOK osigurana radna mjesta za 50 radnika

FENA
Poduzeće UNIS TOK iz Kalesije stavilo je u funkciju novo postrojenje za termičku obradu metala.

Investicijom od oko četiri miliona maraka osigurat će se radna mjesta za novih pedeset uposlenika te nastaviti trend dobrih poslovnih rezultata koje kalesijski gigant pravi u posljednjoj deceniji na polju proizvodnje otkivaka i odbojno-vlačnih naprava.

Proizvode ovoga poduzeća koriste giganti svjetske automobilske industrije: MAN, Mercedes, Daimler, DAFF, Volvo i drugi. UNIS TOK je u prošloj godini na tržište EU izvezao svoje proizvode u vrijednosti 16,8 miliona maraka i time se svrstao u red najvećih izvoznika na tuzlanskoj regiji, a s novom investicijom očekuje se povećanje izvoza za oko trideset procenata.

Prema riječima Seada Džafića, vlasnika ovoga poduzeća, spomenuta investicija tek je prvi korak u daljem razvoju jer do kraja 2012. godine, zahvaljujući termičkoj obradi i investiciji u kovačke kapacitete, očekuje se značajno povećanje proizvodnje i plasmana u Europu.

"Jedna smo od rijetkih firmi koje kompletnu svoju proizvodnju plasiraju u izvoz. Kvalitet i pouzdanost, rad po najvišim svjetskim standardima, razlog su uspješnog poslovanja sa svjetskim kompanijama. U ovoj godini planiramo graditi novu proizvodnu halu, staviti u punu funkciju vlastiti bunar koji će olakšati poslovanje i smanjiti gubitke zbog stvaranja kamenca, te omogućiti nova upošljavanja. Otvorili smo novo tržište, a naši stalni partneri također žele povećati potražnju naših proizvoda.

Nažalost, još uvijek nemamo kvalitetan poslovni ambijent u kojem radimo i rezultati koje postižemo mogli bi biti nekoliko puta veći kada bi nas ažurnije pratila administracija u općini i kantonu", kaže Džafić.

UNIS TOK trenutno u radnom odnosu ima 135 uposlenika, koji ostvaruju proizvodnju od 2,35 miliona otkivaka, odnosno prerađuju oko 5.600 tona čelika. Tokom 2012. očekuje se da će izvoz ovoga poduzeća preći dvadeset miliona maraka, a planirane su i nove investicije, kao najbolji odgovor na izazove koje donosi recesija.

Novo postrojenje za termičku obradu metala stavljeno je u funkciju u subotu, 11. februara.