biznis
0

U pogonima fabrike obuće "Aida" angažovano 70 posto radnika

FENA
U pogonima tuzlanske Fabrike obuće „Aida“ je angažovano više od polovine zaposlenih radnika. U pogonima u Tuzli i Dubokom potoku proizvodi 340 radnika, dok u Lukavcu očekuju ugovor poslova.

Dnevno se proizvede oko hiljadu pari obuće, od kojih većina završi na tržištima Italije, skandinavskih zemalja, Velike Britanije, a djelimično i SAD-a. Radi se po sistemu lon poslova, kvalitet obuće je visok, ali je teško postići povoljnu cijenu.

Trenutni davalac posla, iz italijanskog Globala obećava menadžmentu i radnicima da u ovoj godini neće biti prekida sezone, dužeg od sedam dana.

"Trenutno imamo kontinuitet posla, radimo po lon poslu, kvalitet je visok, ali je teško doći do povoljne cijene", ističe direktor Zejćir Mehić. Dodaje da nastoje osigurati radnicima tople obroke i naknade za prijevoz, dok za ostatak izmiruju plaće, koje se kreću do 300 KM.

"Radnici nisu zadovoljni budući da ih je 70 posto radno angažovano, očekuju uvezivanje radnog staža i nadaju se boljim danima", ističe novoizabrana predsjednica Sindikata Ismeta Fazlić.