SERDA
0

U ovoj godini fokus na realizaciji projekata koji se finansiraju iz sredstava EU

FENA
Skupština Sarajevske regionalne razvojne agencije - SERDA usvojila je na posljednjoj sjednici Plan aktivnosti za 2011. godinu koji predviđa značajnu podršku malim i srednjim preduzećima i jačanju tržišta rada, razvoju poslovne infrastrukture, turizma i zaštite okoliša, rečeno je Feni u SERDA-i.

Dio Poslovnog plana obuhvata realizaciju pet projekata koji se finansiraju iz sredstava EU, čija je vrijednost oko 3,7 miliona KM.

Radi se o projektima: Projekt Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u metalnoj industriji kroz uvođenje novih tehnologija i zanimanja, implementaciju EU standarda i jačanje izvoznih sposobnosti –EUMETAL, Podrška razvoju Eko turizma u Nacionalnom parku Sutjeska, Projekt "FATE- od armije do poduzetništva", Projekt TEX-EASTile i Projekt METRIS PLUS.

Drugi dio se odnosi na projekte čija je realizacija osigurana kroz bilateralnu saradnju i podršku međunarodnih organizacija, dok se treći dio Poslovnog plana odnosi na realizaciju projekata kroz partnersko učešće SERDA-e i njenih osnivača.

Realizacija projekata, kako ističu u SERDA-i, doprinijet će ekonomskom razvoju Sarajevske makroregije, ali i cijele BiH.

Planom za 2011. godinu SERDA-ina poslovna orijentacija će i dalje biti usmjerena prema saradnji sa drugim regijama, njihovim razvojnim agencijama, sticanju praktičnih iskustava na bazi partnerskog učešća u apliciranju na fondove EU, te samostalnog apliciranja na raspoložive tendere EU i učešće u projektnim aktivnostima u programima prekogranične saradnje BiH - Srbija i BiH - Crna Gora, te u okviru programa za Jugoistočnu Evropu i Jadranskog programa INTERREG.

Svjesni činjenice da samo inter-institucionalna saradnja domaćih i međunarodnih faktora može dovesti do novog kvaliteta u razvoju Sarajevske makroregije i unapređenju ekonomskih prilika u njoj, SERDA u 2011. godini nastavlja saradnju sa regijama i razvojnim agencijama iz istočne Švedske, Belgije, Španije, Italije, Hrvatske, Srbije, Turske…

Vezani članci