biznis
35

U Općini Novi Grad Sarajevo trenutno u izgradnji oko 2.000 novih stanova

Klix.ba
Na teritoriji općine Novi Grad Sarajevo trenutno je u izgradnji oko 2.000 novih stanova u više objekata, sa tendencijom rasta.

Svi novi objekti se grade po evropskim standardima gradnje u skladu sa ekološkim kriterijima.

Tako se na području Novog Grada grade dva nova naselja i nekoliko pojedinačnih stambenih i stambeno - poslovnih objekata, a investitori su MS & Wood - naselje "Miljacka" u ulici Džemala Bijedića, naselje "Nova Otoka" između ulica Bulevar Meše Selimovića i Džemala Bijedića, a investitor je Nova Otoka d.o.o., Unigradnja u ulici Bulevar Meše Selimovića, zatim stambeni objekti Provansa Dobrinja (Domoinvest), Oki Dobrinja Exclusive, Malak Group u ulici Branislava Nušića i Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova.

Mjerama koje se ogledaju u skraćivanju procedura izdavanja dozvola, izradi novih regulacionih planova, izmjenama i dopunama i korekcijama postojećih planova u saradnji sa investitorima kreirani su bolji poslovni uvjeti za stanogradnju. Svi novi objekti se grade po evropskim standardima gradnje u skladu sa ekološkim kriterijima očuvanja okoline, i dobro su povezani sa centralnim saobraćajnicama. Ove mjere znatno su doprinijele i povećanju prihoda koje općina ostvaruje po osnovu rente koju investitori uplaćuju u općinski budžet prilikom gradnje novih objekata, a odlukama Općinskog vijeća omogućeno je da se renta plaća odgođeno - na rate, za objekte veće od 1.000 kvadratnih metara.

Činjenica da je u ovoj godini otvoren Centar za odmor, sport i edukaciju "Safet Zajko" smješten u samom središtu općine, znatno je popravila ukupnu sliku kvaliteta života naročito za mlade bračne parove, koji se najčešće opredjeljuju za kupovinu novog stana.

Razvoj stanogradnje uz povećanje broja novih radnih mjesta za oko 3.500 u posljednje tri godine, jedan je od pokazatelja povećanog interesa za življeme, donosno stanovanjem u ovoj općini. To pokazuje i povećan broj djece upisane u prvi razred u osnovnim školama koji je zadnjih nekoliko godina kontinuirano u porastu.