biznis
0

U Novoteksu iz Trebinja novi poslovi za više radnica

SRNA
Radnice tekstilnog preduzeća "Novoteks" Trebinje su u posljednjih mjesec dana, u periodu novog pokretanja proizvodnje, proizvele oko 36.000 komada zaštitne opreme, a u narednom periodu trebalo bi da bude sklopljen ugovor o proizvodnji još nekoliko hiljada ove specijalizovane odjeće, potvrdio je Lazar Đurđević, stečajni upravnik ovog preduzeća.

Nakon što je trebinjski Novoteks sa firmom "Trenteks" iz Doboj Juga sklopio ugovor o novoj isporuci HTZ opreme, oko šezdesetak radnica preduzeća koje je već duže vrijeme u stečaju, vraćeno je na posao.

Đurđević kaže da je u pitanju proizvodnja još oko 20 hiljada komada zaštitne opreme, čime bi se stekli uslovi da se još  jedan broj radnika primi na određeno vrijeme, odnosno da se na posao pozovu radnici sa Biroa za zapošljavanje.

On je napomenuo da će za sada platu dobiti tridesetak radnica, a početkom narednog mjeseca dobiće plate i ostale zaposlene.

"`Novoteks` za sada radi sa jednim poslodavcem, ali s obzirom na kapacitete koje ovo preduzeće posjeduje moguća je saradnja sa svima koji koji bi bili zainteresovani za ugovaranje poslova", kaže Đurđević.

On ističe da je najbitnije da se ne stvaraju gubici i da se prema državi izmiruju sve zakonske obaveze, te dodaje da će nakon Skupštine povjerilaca, koja će biti održana sljedećeg mjeseca, biti poznato konačno rješenje i ishod stečajnog postupka u "Novoteksu".

    Stečajni postupak u "Novoteksu" pokrenut je u februaru ove godine, a oko 750 radnica, koliko ih je u stečajnom postupku bilo na popisnoj listi, prijavljene su na Biro za zapošljavanje.
    "Novoteks" su zbog učestalih štrajkova i obustava rada od početka prošle godine napustili dugogodišnji kupci "Ceres" i "Braks" iz Njemačke, nakon koji ni drugi partneri nisu željeli poslovati sa ovom firmom, što je dovelo do obustave proizvodnje.

Ukupna dugovanja preduzeća su oko 60 miliona KM, a procijenjena vrijednost  imovine je oko šest miliona KM.