Različita kretanja
0

U New Yorku cijene nafte u padu, u Londonu i dalje rastu

FENA
Cijene sirove nafte danas su se na međunarodnim tržištima različito kretale jer su ulagače ohrabrile izjave OPEC-a i Međunarodne energetske agencije (IEA), dok je određeni pritisak izvršilo otvaranje naftovoda na Aljasci.

Organizacija zemlja izvoznica nafte izvijestila je da neće mijenjati proizvodne kvote jer je zadovoljna trenutnom opskrbom, dok je IEA u svojem najnovijem mjesečnom izvještaju naglasila da će svjetska potražnja za naftom u ovoj godini porasti nešto više od ranijih projekcija, no neće biti dostignute najviše razine iz prošle godine.

Iz OPEC-a su poručili da su svjetska tržišta dovoljno opskrbljena naftom te da na rast cijena najviše utječu nefundamentalni faktori.

"Cijene rastu već dva mjeseca. Razina od 100 dolara je neka vrsta psihološkog izazova", izjavio je za Reuters Christopher Bellew iz Bache Commoditiesa, dodavši da je u kratkoročnom periodu vjerojatan pad cijene. Reutersova tehnička analiza sugerira skori pad cijena nafte na 89,51 dolar.

Barel sirove nafte za isporuke u martu na berzi u New Yorku danas je pojeftinio za 4 centa na 91,50 dolara, dok je na Londonskoj berzi cijena porasla za 42 centa na 97,85 dolara.