Popis magazina Forbes
0

U Moskvi živi najviše milijardera na svijetu

Sarajevo-x.com
Meksikanac Carlos Slim našao se na vrhu najnovije liste bogatih koju tradicionalno sačinjava magazin Forbes. Njegovo bogatstvo je od prošle godine poraslo za trećinu.

Telekomunikacijski magnat bogatstvo je povećao za 20,5 milijardi dolara, do ukupnih 74 milijarde dolara, čime je opet potisnuo osnivača Microsofta Billa Gatesa (56 milijardi dolara) na drugo mjesto, javlja BBC.

Više od 200 ljudi se pridružilo popisu milijardera, te se njihov broj popeo do rekordnih 1.210, izvijestio je Forbes.

Sad je na listi i šest milijardera koji se povezuju s Facebookom, uključujući Marka Zuckerberga i Seana Parkera. Upravo je Facebookovac Dustin Moskovitz najmlađi milijarder, sa 26 godina. Kad je riječ o gubitnicima među milijarderima, najveći je osnivač Ikea-e, Ingvar Kamprad, koji je sa 17 milijardi dolara spao na "samo" šest milijardi. Uz to, pao je sa 11. mjesta na listi na 162.

Najjača ekonomska sila, SAD, i dalje ima najviše milijardera, čak 413. U Aziji, prvi put u posljednjih deset godina, ima više milijardera na popisu nego u Evropi (332 prema 300).

Kina i Rusija imaju 115, odnosno 101 milijardera, s tim da u Moskvi živi najviše milijardera na svijetu, čak 79.

Rusija, dakle, ima najviše milijardera u Evropi, a na drugom mjestu je Njemačka u kojoj žive 52 milijardera. U odnosu na prošlu godinu, Evropa je stekla 50 novih milijardera.