biznis
0

U martu sajam Interio 2013. sa bogatim pratećim sadržajem

Klix.ba
Bogata tradicija prerade drveta u Bosni i Hercegovini rezultirala je u posljednjoj deceniji jakim i upečatljivim razvojm drvnoga sektora u našoj zemlji. Na tržištu Evropske unije Bosna i Hercegovina se tretira i uvažava kao jedan od najznačajanijih izvoznika drvnih proizvoda iz Jugoistočne Evrope.

Sve je veći broj proizvođača iz naše zemlje koji posjeduju prestižni FSC certifikat za drvo i proizvode od drveta, a najnapredniji proizvođači raspolažu naprednim tehnološkim kapacitetima u rasponu od automatskih transfer linija do naprednih CNC strojeva, kao i onih za tradicionalnu obradu, rezbarenje i ručnu završnu obradu visokovrijednog namještaja, vještinom iskusnih i visoko educiranih majstora.

Vrijednost plemenitog drveta iz bogatih bh. šumase višestruko oplođuje ulaganjem u originalni dizajn i razvoj prepoznatljivog vrhunskog bh. namještaja.

Bosna i Hercegovina u ovom trenutku ima dizajn svjetske klase, što je potvrđeno nagradama i priznanjima na renomiranom sajmu IMM u Kölnu 2011. i 2012. godine. Ove godine, bh prerađivači drveta ponovno će se predstaviti u punom sjaju na Međunarodnom sajmu šumarstva, drveta, namještaja, unutrašnjeg uređenja i drugih proizvoda od drveta Interio 2013. u Centru Skenderija u Sarajevu. Sajam će biti održan od 13. do 18. marta 2013. godine.

Sajam Interio nametnuo se kao najvažniji godišnji sajam namještaja u BiH, te prerastao u važan regionalni događaj koji okuplja proizvođače namještaja i proizvoda od drveta, te veliki broj kupaca, trgovaca, veletrgovaca, agenata i poslovnih ljudi iz drvne industrije.

U okviru Sajma bit će organiziran niz pratećih sadržaja, među kojima poslovni (B2B) susreti. To će biti odlična prilika za poslovne ljude – potencijalne kupce iz regiona i iz zemalja EU da se susretnu sa proizvođačima, prvenstveno namještaja, ali i drugih proizvoda od drveta iz Bosne i Hercegovine. U B2B susretima sudjeluju renomirani bh. proizvođači najviše traženih proizvoda od drveta, kao što su namještaj, elementi namještaja, podovi, montažne kuće i građevinski materijali. S druge strane, sa strane potencijalnih kupaca učestvuju renomirani kupci i agenti iz tzv. PSA mreže iz SAD, V. Britanije, Njemačke, Švedske i drugih zemalja – ciljnih tržišta.

Već tradicionalno, četvrto po redu takmičenje u suvremenom dizajnu proizvoda od drveta Quercus 13 će i ove godine okupiti preko stotinu mladih dizajnera iz BiH i regiona i tako proširiti ponudu originalno dizajniranih proizvoda za potrebe bh. proizvođača. Ova manifestacija svojim sloganom "Od drveta s ljubavlju" će doživjeti finale proglašenjem najboljih radova odmah nakon svečanog otvorenja sajma, a odabrani radovi će biti izloženi u foajeu VIP salona Centra Skenderija.

Posljednjeg dana Sajma, u ponedjeljak 18. marta 2013. godine, bit će održana 6. zajednička godišnja konferencija o šumarstvu BiH – JAFC, koja tradicionalno obuhvata zainteresirane strane u razvoju bh. šumarstva i tretira aktuelnu problematiku.

Svi prateći sadržaji Sajma Interio 2013 pažljivo su birani za učesnike i posjetioce Sajma. Vanjsko-trgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirat će 6. stručni seminar "Izazovi i trendovi u drvnoj industriji". Za posjetioce, pored izuzetne ponude koju pripremaju izlagači, bit će upriličeni i zabavni sadržaji u kojima će organizator Sajma – Centar Skenderija, darivati brojne poklone.

Organizator Sajma Interio 2013 je Centar Skenderija Sarajevo, u partnerstvu sa USAID-Sida FIRMA Projekt Bosna i Hercegovina, Vanjskotrgovinskom/Spoljnotrgovinskom komorom BiH, Regionalnim razvojnim agencijama Nerda, Rez i Serda i Udruženjem Drvni klaster u BiH.

Zajedničkim radom, ali i naporima samog Centra Skenderija ovaj sajam se postupno približava visokim standardima svjetski poznatih sajmova i njihovih asocijacija, kojih je Sajam Skenderija punopravni član.