Cijene u FBiH
0

U maju jeftiniji so, brašno i šećer

FENA
Na nivou Federacije BiH u maju je došlo do pada cijene soli za 12 indeksnih poena, brašna tip 500 i šećera za jedan i dva indeksna poena, dok su cijene maslaca, hljeba i ulja ostale iste.

Na osnovu analize cijena životnih namirnica po kantonima i za Federaciju BiH koju mjesečno pravi Federalno ministarstvo trgovine (FMT), najviša cijena brašna tip 500 je u Unsko-sanskom kantonu, a najniža u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Cijene hljeba su najviše u Sarajevskom, a najniže u Livanjskom kantonu.

Cijena mlijeka je najniža u Zeničko-dobojskom, a najviša u Unsko-sanskom kantonu.

Prema toj analizi, cijena ulja je najviša u Sarajevskom, a najniža u Unsko-sanskom kantonu. U Zapadnohercegovačkom i HNK došlo je do pada cijene za šest indeksnih poena.

Cijena maslaca je najviša u Bosanskopodrinjskom, iako je pojeftinio za pet poena u odnosu na april, a najniža u Sarajevskom kantonu.

Šećer je pojeftinio za 26 indeksnih poena u Bosanskopodrinjskom a poskupio za osam poena u Livanjskom kantonu. Najviša cijena šećera je u Zeničko-dobojskom, a najniža u Bosanskopodrinjskom kantonu.

Cijena soli je opala za 11 indeksnih poena u Posavskom i pet u Sarajevskom kantonu, a porasla za 11 indeksnih poena u Livanjskom kantonu.

U maju je cijena deterdženta pala za pet indeksnih poena u Sarajevskom i Livanjskom kantonu.