Odustali od protesta
0

U Krivaji zadovoljni ishodom sastanka u Vladi FBiH

ZEDA
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Nakon sinoćnjeg sastanka predstavnika Vlade Federacije BiH i Sindikata "Krivaje" Zavidovići, održanom u Sarajevu, rukovodstvo ovog sindikata odustalo je od za danas najavljenih protesta i blokade grada.

Na sastanku je usvojen niz zaključaka kojima se Federalna vlada obavezala da ubrza sanaciju "Krivaje" kako bi se radnici što prije vratili u pogone.

"Vlada je zadužila Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije da posredstvom federalnog pravobranitelja otkloni opasnost od pokretanja stečaja na ročištu zakazanom za četvrtak na Općinskom sudu u Zenici. Pored toga, Vlada se obavezala da odmah imenuje komisiju koja će, nakon popisa imovine, u roku od sedam dana pripremiti prijedlog za raskid ugovora o formiranju 'Krivaje 1884'", kazao je Ferid Balić, novoizabrani sindikalni povjerenik "Krivaje" Zavidovići.

Na sastanku u Vladi FBiH radnicima je obećana isplata pomoći od 500.000 maraka najkasnije do polovine iduće sedmice. Radi se o sredstvima koja su odobrena početkom juna, nakon odluke o raskidu ugovora o zajedničkom ulaganju sa "Ferimpeksom" Zavidovići.