biznis
0

U Kini inflacija porasla u martu

SRNA
Inflacija je u Kini u martu porasla za 3,6 posto u odnosu na isti period prošle godine, što bi trebalo da podstakne rast druge najveće svjetske ekonomije.

Martovski rast inflacije veći je od februarskog, koji je bio na nivou od 3,2 posto, ali je i dalje manji od četiri procenta, koliko je planirala Vlada, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Inflacija je porasla zbog veće cijene goriva i hrane za 7,5 posto, u poređenju sa februarskih 6,2 posto. Ove vrijednosti su i dalje značajno manje od prošlogodišnje dvocifrene inflacije.

"Inflacija cijena hrane u Kini generalno je u padu u toku posljednjih 12 mjeseci. Dok Kina održava ukupnu inflaciju ispod pet procenata, ekonomija je u dobrom stanju", izjavio je Dejvid Man, šef investicione kompanije "Mahon Kina" iz Pekinga.

Kineske vlasti usmjerile su od decembra pažnju sa usporavanja rasta cijena na podsticanje ekonomskog rasta, pošto je inflacija počela da opada sa rekordnih 6,5 posto iz jula prošle godine.

Vlada je obećala da će ublažiti uslove za davanje kredita, kako bi pomogla kompanijama koje trpe pritisak zbog globalnog pada potražnje za robom, prenijela je Al Jazeera.

Analitičari očekuju da će rast kineske privrede biti oko osam posto u prva tri mjeseca ove godine, što će biti pad sa 8,9 procenata u posljednjem kvartalu 2011. godine.
Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond upozorili su Kinu i ostale zemlje u razvoju da se pripreme za moguće globalno privredno usporenje ove godine.

Kineski lideri pooštrili su uslove za davanje kredita i investiranje u 2009. i 2010. godini da bi oborili inflaciju i postigli održiv tempo privrednog rasta.