Porezna uprava FBiH
0

U Kantonu Sarajevo 111 neprijavljenih radnika

FENA
Inspektori Porezne uprave FBiH u skladu s odlukom Vlade Federacije BiH, od 13. jula do 24. augusta, pored redovnih aktivnosti izvršili su 1.573 kontrole poreznih obveznika u popodnevnim, noćnim i ranim jutarnjim satima na području Federacije BiH i zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno zatvorili 152 objekta.

Predmet kontrola bila je provjera zakonitosti poslovanja, evidentiranje prometa, zapošljavanje radnika u skladu sa zakonom i rad bez odobrenja nadležnog organa, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Zbog utvrđenih nepravilnosti rada bez odobrenja, neevidentiranja prometa i upošljavanja 285 neprijavljenih radnika, izdato je 912 prekršajnih naloga u vrijednosti od 926.850 KM.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH izdali su 254 rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i 169 rješenja o obustavi poslovnih aktivnosti.

Kontrole su izvršene u pekarama, mesnicama i u ugostiteljskim radnjama na području Federacije BiH.

U Sarajevskom kantonu kontrolirano je 312 objekata u kojima je pored ostalih nepravilnosti zatečeno 111 neprijavljenih radnika, a zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je 40 objekata.

U Hercegovačko neretvanskom kantonu kontrolirana su 222 objekta u kojima je zatečeno 28 neprijavljenih radnika. Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćena su 23 objekta.

Inspektori su kontrolirali i 297 objekata na području Kantona Tuzla u kojima su zatekli 41 neprijavljenog radnika i privremeno zapečatili 37 objekata.

U Srednjobosanskom kantonu kontrolirana su 124 objekata u kojima je pored ostalih nepravilnosti zatečeno 30 neprijavljenih radnika. Zbog utvrđenih nepravilnosti na području ovog kantona privremeno su zapečaćena 33 objekta.

U toku kontrola 186 objekata u Posavskom kantonu zatečeno je 14 neprijavljenih radnika i zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno sedam objekata.

I u drugim kantonima u kojima su izvršene kontrole objekata utvrđene su također nezakonitosti u poslovanju, upošljavanje neprijavljenih radnika, neevidntiranje prometa putem registar blagajni te rad bez odobrenja nadležnog općinskog organa.

Porezna uprava FBiH će nastaviti kontrolu zakonitosti poslovanja ostalih poreznih obveznika u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i ostalim poreznim zakonima.