Federalna inspekcija otkrila
0

U kafićima najviše radnika 'na crno'

Piše: A. Karadža
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kako je za Sarajevo-x.com rekao Anis Ajdinović, portparol Federalne uprave za inspekcijske poslove , protekle dvije sedmice su vršene koordinirane akcije na području više kantona iz oblasti rada, radnih odnosa i drugih oblasti inspekcijskog nadzora. Neprijavljenih radnika najviše je otkriveno u ugositetljskim objektima.

Tom prilikom je zatečeno 198 neprijavljenih radnika. Kako nam je rekao Ajdinović, privredni subjekti u kojima su najčešće pronađeni "radnici na crno" su ugostiteljski objekti, objekti tekstilne industrije i proizvodnje, proizvodnje specijalnih industrijskih proizvoda, oblast građevine, ali su neprijavljeni radnici pronađeni i u drugim oblastima.

Kako nam je rekao Ajdinović, saradnja FUZIP-a i pripadnika kantonalnih MUP-ova je na zavidnom nivou. On je istakao da postoji potreba za angažmanom službenika policije u drugoj smjeni kada se akcije inspektora najčešće provode.

Konstantna boljka FUZIP-a je nedostatak inspektora koji će obavljati zadatke iz oblasti nad kojima je Federalna uprava nadležna. On je rekao da u Upravi rade svega tri inspektora zaštite na radu, tri iz oblasti radnih odnosa i to su kapaciteti koji ne zadovoljavaju potrebe.

FUZIP je u toku ove godine proveo inspekcijske kontrole do 18.05. do 19. 06. u kojima su učestvovala 162 inspektora. Tom prilikom je pronađeno 788 neprijavljenih radnika, a izdato je 7.060 prekršajnih naloga i izrečeno kazni u visini 5.223.123 KM.

Upoređujući podatke iz prethodnih inspekcijskih pregleda koji su realizovani od 9.11. do 5.12. 2008. godine kada su pronađena 622 neprijavljena radnika, zatečeno je više neprijavljenih radnika.