biznis
0

U junu vrijednost izvoza Bosnalijeka u Rusiju četiri miliona eura

FENA
Intenzivno unapređenje poslovne strategije Bosnalijeka d.d. , posebno u segmentima marketinga, prodaje i razvoja poslovanja, omogućili su vodećoj bh. farmaceutskoj kompaniji izvoz lijekova na tržište Rusije od četiri miliona eura, samo u junu 2012. godine.

Jedan od prvih koraka ove strategije bio je, po riječima izvršnog direktora za marketing i prodaju Bosnalijeka Bojana Kebea, kreiranje saradnje s više kupaca radi stvaranja veće potražnje i efikasnije dostupnosti Bosnalijekovih lijekova, a sljedeći korak bit će osnivanje kompanije u Rusiji, s osnovnim ciljem omogućavanja direktnog izvoza lijekova na ovo visoko potencijalno tržište.

Bosnalijek je još početkom godine najavio značajna ulaganja na tržišta CIS-a na čelu s Rusijom, Ukrajinom i Kazahstanom, a vrijednost ovih farmaceutskih tržišta iznosi 25 milijardi dolara, u maloprodajnim cijenama, sa stopom rasta od 14 posto.

Pojačan izvoz u Rusiji, s ukupnim izvoznim planovima do 2014. osigurat će Bosnalijeku rast prihoda od prodaje, po prosječnoj godišnjoj stopi od 12 posto, dok će dobit bilježiti stopu rasta od čak 30 posto.

Ovakav intenzivan razvoj međunarodnog poslovanja pratit će nova investiciona ulaganja u pogone, rast prodaje, profita i otvaranje novih radnih mjesta, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Bosnalijeka.