FEDA
0

U julu naplaćeno više od milion KM cestarine

FENA
Direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta (FEDA) Erdal Trhulj izjavio je da su rezultati rada sistema naplate cestarine u protekla dva mjeseca znatno nadmašili planirane.

Prema informaciji ove direkcije koju je nedavno prihvatila Vlada FBiH, od 1. juna do 22. jula kroz naplatno mjesto Jošanica prošlo je 734.998 vozila. Trhulj posebno ističe da nisu očekivali da će 98,7 posto prometa biti zadržano na autocesti, s obzirom na to da neka iskustva pokazuju da se 20 do 30 posto saobraćaja u prvih šest mjeseci izgubi, odnosno ode na alternativne pravce.

"U junu smo ostvarili 949.000 KM, a u julu više od milion KM. Prvi dani augusta su otprilike na nivou julskih, pa očekujemo da će i tu biti između 950.000 i milion KM, što govori da su svi pokazatelji dobri", kazao je Trhulj u razgovoru za Fenu.

"Praktično smo dobili saglasnost i odluka će ići na sjednicu Vlade o programu utroška gdje smo naveli da praktično 88 posto tih sredstava u ovoj godini koja se prikupe idu dalje u autocestu (21 posto za održavanje, 17 posto za eksproprijaciju, 44 posto za izradu projektne dokumentacije, 5 posto za opremu...)", istakao je Trhulj dodajući da je to mali segment koji može ubrzati izgradnju autoceste.

Federalna direkcija autocesta već je pokrenula aktivnosti na izgradnji bočnih naplatnih mjesta Podlugovi i Visoko, a uskoro će pokrenuti i aktivnosti na izgradnji montažno-demontažnog naplatnog mjesta Kakanj.

"Dobili smo urbanističku saglasnost za Podlugove i Visoko i trenutno je u proceduri dobijanje građevinske dozvole. U Podlugovima je završen proces eksproprijacije, a u Visokom je u toku. Računamo da u Podlugovima možemo krenuti s izgradnjom u drugoj polovini devetog mjeseca, a početkom desetog u Visokom", kazao je Trhulj.

On je dodao da se mora napraviti još jedno montažno-demontažno naplatno mjesto u Kaknju i tek u tom slučaju se stvaraju pretpostavke za uvođenje zatvorenog sistema naplate na dionici autoceste Jošanica-Kakanj, dužine 37 km.

"Trebamo krenuti s izradom tog projekta, a u planu nam je da do šestog mjeseca naredne godine zatvorimo sistem", kazao je Trhulj za Fenu.