biznis
0

U januaru se očekuje rast potrošnje u Evropi

FENA
Evropljani su spremni povećati potrošnju u januaru u potrazi za popustima s obzirom na teško stanje u gospodarstvu, pri čemu će poseban naglasak na internetskoj kupovini, pokazuje izvještaj objavljen u ponedjeljak.

Centar za istraživanje trgovine na malo procijenio je u istraživanju koje je naručila internetska stranica za usporedbu cijena Kelkoo da će evropski trgovci u prodajama poslije Božića zaraditi 118,7 milijardi eura, što je 2,1 posto više nego u ovogodišnjem januaru.

Pritom bi internetska prodaja u januaru trebala skočiti čak 23 posto, na 1,78 milijardi eura, dok će prodaja u klasičnim trgovinama porasti za skromnih 0,5 posto. Za razdoblje do Božića prognozira se rast potrošnje za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Podaci su dobiveni od nacionalnih statističkih ureda, nezavisnih istraživačkih organizacija, uključujući Euromonitor i Mintel, a dodatni je izvor anketa u kojoj je sudjelovalo 50 velikih maloprodajnih tvrtki u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Italiji, Holandiji, Danskoj, Norveškoj i Švedskoj.

"Iako su gospodarske okolnosti rezultirale trendom veće štedljivosti, povećanjem štednje i smanjenom upotrebom kredita, predviđamo pozitivan početak 2011. za maloprodaju", kazao je direktor marketinga Kelkooa Chris Simpson.

Očekuje se da će evropski kupac u prosjeku potrošiti 344,35 eura, s tim da se očekuje da će Nijemci potrošiti 3,6 posto više nego godinu prije, Španci 2,5 posto više, a Danci i dva posto više. Najskromniji rast potrošnje, prenosi Hina, vjerojatno će zabilježiti nizozemski i norveški kupci, od jedan odnosno 1,1 posto.