biznis
10

U FBiH intenzivno se radi na uvođenju one-stop shopova, puna funkcionalnost za 18 mjeseci

Piše: S. H.
Kao dio reformske agende Vlada FBiH je počela sa procesom uvođenja one-stop shopova, odnosno kancelarija gdje će potencijalni investitori na jednom mjestu moći saznati sve pojedinosti o pokretanju biznisa u našoj zemlji, te dobijanje potrebnih dozvola na jednom mjestu.

Servis one-stop shop kancelarija već je pokrenut u Tešnju, Tesliću i Žepču, a finansira ga Evropska unija preko IPA fondova. Riječ je o praksi koja je ustaljena u većini evropskih zemalja.

Da bi izbjegli probleme s administracijom potencijalni investitori u svim općinama u FBiH na jednom mjestu moći će pronaći informacije o uslovima pod kojima pokreću biznis, poreznim obavezama, raspoloživim poslovnim zonama, postinvesticijskoj podršci, i ono što je najvažnije prikupljanje potrebne dokumentacije na jednom mjestu.

"Na uspostavi one-stop shop uredima radi se intenzivno, međutim paralelno se radi i na odluci o interoperabilnosti, koja treba da uveže cijeli taj sistem. Kada se cijeli proces implementacije završi taj jednošalterski sistem omogućit će investitorima dobijanje svih dozvola sa različitih nivoa vlasti, te je odluka o interoperabilnosti neophodna da bi sistem funkcionisao", kazao je u razgovoru za Klix.ba Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH Fadila Novalića.

BiH još uvijek zaostaje za većinom zemalja Evrope kada je u pitanju vrijeme neophodno za pokretanje firme. Tako je dosadašnja praksa pokazala da ukoliko investitor u BiH želi otvoriti firmu u prosjeku mu je potrebno preko 30 dana. Plan je da se otvaranjem one-stop shop ureda ta praksa promijeni.