biznis
0

U eurozoni zabilježena rekordna inflacija u junu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Stopa inflacije je u 15 članica eurozone u junu porasla na rekordnih četiri posto, saopćila je u srijedu agencija Evropske unije za statistiku - "Eurostat".

Podstaknuta rekordnim cijenama nafte, stopa inflacije je u junu u eurozoni porasla na najviši nivo od kad je 1999. uvedena zajednička evropska valuta, dok je prethodnog mjeseca ta stopa iznosila 3,7 posto, a u junu 2007. 1,9 posto, prenosi DPA.

Junska inflacija od četiri posto je dvostruko viša od cilja Evropske centralne banke da stopa bude "malo ispod dva procenta".

Istovremeno je stopa inflacije na godišnjem nivou u čitavoj Evropskoj uniji, koja broji 27 članova, iznosila u junu 4,2 posto, podstaknuta, između ostalog, rastom inflacije u članicama sa područja centralne i istočne Evrope.

Tako su Letonija i Bugarska u junu zabilježile najviši rast cijena na malo u EU na godišnjem nivou, od 17,5 odnosno 14,7 posto, pokazali su podaci "Eurostata".

Rastuće cijene hrane i energenata nisu izazvale povećanje inflacije samo u Evropi, već i u čitavom svijetu.

Najveća privreda u EU, Njemačka, zabilježila je u junu jednu od najnižih stopa inflacije od 3,4 posto, koja je ipak najviša u posljednjih 12 godina za tu državu.

U Francuskoj je, usljed visokih cijena energenata i sezonskog poskupljenja svježih prehrambenih proizvoda, inflacija u junu iznosila 3,6 posto na godišnjem nivou, što je najviše u gotovo 17 godina.