biznis
0

U brodskoj rafineriji pušteno u rad novo postrojenje

FENA
U Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu danas je pušteno u pogon novo postrojenje, u čije je opremanje uloženo osam miliona eura.

Tim sredstvima rekonstruirana je linija za preradu nafte koja će omogućiti povećanje proizvodnje sa 1,2 na tri miliona tona godišnje, te poboljšanje kvaliteta benzina i tečnog naftnog gasa koji će zadovoljavati evropske standard, naveli su ruski vlasnici ove rafinerije.

Na novoizgrađenom postrojenju vrši se, kako je rečeno, izdvajanje benzena iz reformata čime će se dostići i EURO 5 standard.

Direktor kompanije „Zarubežnjeft“, koja je vlasnik nafne industrije RS-a, Nikolaj Brunič istakao je da do 2015. godine ova kompanija planira da investira u naftni sektor BiH oko 700 miliona eura.

Ulaganja u brodsku Rafineriju nafte pozdravili su predsjednik i premijer RS-a Milorad Dodik i Aleksandar Džombić, dok je ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko naglasio da je projekt u Bosanskom Brodu rezultat uspješne saradnje koju vlada njegove zemlje ima s RS.

Direktor Rafinerije Sergej Kraščuk izrazio je zadovoljstvo dostignutim tehnološkim napretkom.

“Sada smo u mogućnosti da naše proizvode koji su normirani po najvišim standardima ponudimo tržištima susjednih zemalja ali i Evropske unije jer naša proizvodnja uveliko nadmašuje potrebe bosanskohercegovačkog tržišta”, rekao je Kraščuk.

Među 200 zvanica i gostiju koji su prisustvovali puštanju u rad nove linije za preradu nafte bio je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH i lider SDA Sulejman Tihić.