biznis
0

U Brezi počela s radom nova tvornica ''Perutnine''

FENA
Slovenski koncern ''Perutnina'' danas je u Brezi pored Sarajeva svečano pustio u rad svoju novu tvornicu za preradu peradarskog mesa u gotova jela.

Ovaj savremeni pogon u koji je uloženo 20 miliona eura nazvan ''Mjesto okusa'', kako je kazao generalni direktor ''Perutnine'' Roman Glaser, predstavlja spoj posljednje tehnologije i stotrogodišnjeg iskustva ''Perutnine''.

U Brezi će se, kako je najavio Glaser, proizvoditi svi proizvodi od bijelog mesa i drugi artikli koji se proizvode u Sloveniji, a oko pola te proizvodnje ići će u izvoz.

Površina nove tvornice je 6.000 kvadratnih metara i prema Glaserovim najavama za nekoliko godina postoji i mogućnost njenog širenja, jer ''Perutnina'' trenutno izvozi u više od 20 država.

Kapacitet proizvodnje još nije definiran jer kako ističe Glaser to je sada još teško odrediti dok se tačno ne utvrdi gdje će se sve iz Breze izvoziti.

Tvornica ''Mjesto okusa'' trenutno upošljava 140 radnika, a uskoro će ih, kako je najavljeno, biti oko 200. Ima sve neophodne certifikate za izvoz, a u naredna dva do tri mjeseca na toj listi trebao bi se naći i ''Halal'' certifikat.

Gotovo sva sirovina za potrebe tvornice ''Mjesto okusa'' bit će osigurana iz BiH i prvog "Perutnininog" bh. pogona u Srpcu.

S obzirom na činjenicu da je FIPA proglasila ovu inesticiju ''Perutnine'' najvećom grenfild investicijom u 2007. godini u BiH fabrici u Brezi danas je Fond za podršku stranim investitorima u BiH u Brezi uručio ček u vrijednosti 210.000 KM.

Uz generalnog direktora i predstavnike uprave ''Perutnine" te direktora nove tvornice u Brezi Envera Šišića, današnjem svečanom činu prisustvovala je ambasadorica Slovenije u BiH Nataša Vodušek, predstavnici vlasti u BiH i brojni poslovni partneri ''Perutnine''.

Na otvaranju nove fabrike u Brezi predsjedniku uprave Romanu Glaseru čestitao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Slobodan Puhovac koji je kazao da će nova tvornica u Brezi biti dragulj koji će doprinijeti BiH na njenom putu ka EU.