biznis
13

U Bosanskoj Gradišci počela izgradnja saobraćajne obilaznice

FENA
(Foto: SRNA)
Početak izgradnje prve etape vezne saobraćajnice magistralnog puta M16 Banja Luka - Bosanska Gradiška, na relaciji Čatrnja - Brestovčina, ozvaničen je danas u općini Bosanska Gradiška.

Za izvođenje dijela ovih radova grant je odobrilo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH u visini od 3.800.000 KM.

Ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić je rekao da će obilaznica značiti mnogo za Bosansku Gradišku, rasteretiti sadašnju komunikaciju na relaciji grad-autoput te omogućiti nesmetano odvijanje saobraćaja prema autoputu.

Hadžić je nakon ozvaničenja početka radova najavio i novu inicijativu prema Hrvatskoj kako bi konačno počela izgradnja mosta preko Save i time bila povezana dva autoputa, onog u Bosanskoj Gradišci u BiH i autoputa u Hrvatskoj.

"BiH je o tom pitanju mnogo brža od Hrvatske. Za izgradnju mosta na računu imamo 20 miliona KM, obezbijedit ćemo još pet miliona i to je dovoljno za naše obaveze prema tom projektu", rekao je Hadžić.

Načelnik Općine Bosanska Gradiška Zoran Latinović rekao je da su danas počeli radovi na dionici od 1.500 metara od 5,5 kilometara, koliko će obilaznica biti duga.

Latinović je dodao da će ova obilaznica riješiti probleme na graničnom prijelazu u tom gradu, a predstavljat će i novi razvojni prsten za općinu.

On je zahvalio Ministarstvu transporta i komunikacija BiH za osiguravanje polovine sredstava za ovaj projekt.

Početku radova na obilaznici prisustvovali su potpredsjednik RS-a Enes Suljkanović i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.